תרבות פנאי במצבי חירום - ספרים ככלי להעברת הזמן

בשנים האחרונות חווינו סדרה של מצבים לא שגרתיים שחדרו אל תוך היומיום שלנו ושינו אותו מן היסוד - הקורונה והסגרים, המלחמות והאזעקות ושלל אירועים היסטוריים אחרים. מצבים שנראו חריגים ובלתי אפשריים, הפכו למציאות קבועה. בתוך חוסר הוודאות המאתגר, עולה השאלה: איך ממשיכים לחיות כרגיל? איך שומרים על השגרה ועל השפיות? אחת התשובות הפשוטות היא להמשיך לעשות את מה שאנחנו יודעים לעשות הכי טוב: לקרוא. לא מתוך התעלמות מהמצב, אלא מתוך בחירה מודעת לבנות לעצמנו מרחב של יציבות בתוך הכאוס. דווקא ברגעים בהם נדמה שאין שליטה על שום דבר – כשהשמיים סגורים, הרחובות ריקים, וברקע יש אזעקות – יש לנו שליטה על דבר אחד: איך נבחר למלא את הזמן שלנו. וכאן נכנסים לתמונה הקריאה, והספרים, ככלי אפקטיבי שמייצר עבורנו מרחב מקביל שאפשר לברוח אליו ובכך להרגיע את הנפש.
לפניכם כמה המלצות לספרים שיכולים לעזור דווקא בימים קיצוניים – מספרי בישול וניקיון שמחזירים תחושת יציבות בבית, דרך ספרי עזרה עצמית שמרגיעים את הנפש, ועד קלאסיקות שנעים ללכת בהן לאיבוד ולשכוח מהכול.
מעבירים את הזמן במטבח: הסחת הדעת המושלמת ממצבי חירום
לפני, אחרי ותוך כדי - חגית ביליה
ספר הבישול הרביעי של חגית ביליה, הידועה בתור "לייזה פאנלים" מציע פילוסופיית בישול מושלמת לימים לא שגרתיים: איך לבשל, ליצור ולחיות "תוך כדי" – עם ילדים, עם רעש ועם מציאות מאתגרת. המתכונים המנחמים של ביליה והכתיבה המשוחררת והשנונה הופכים את הכניסה למטבח לבחירה של שפיות.
בונוס: יש בספר פרק מיוחד של מתכונים לצנצנות שיעשירו את המטבח שלכם בממרחים, חמוצים, כבושים ועוד, וגם פרק עם אוכל שילדים אוהבים.
מטבח פשוט שמח הוא מדריך מאויר, נגיש ומשעשע לתזונה מן הצומח, המשלב מידע מדעי עם עיצוב מזמין וכיפי. הספר מתאים לכל מי שסקרן לגבי תזונה מבוססת צמחים, בין אם הוא רק בתחילת הדרך ובין אם כבר צמחוני או טבעוני ותיק. הספר מציע מידע שנכתב ונבדק על ידי תזונאיות קליניות מוסמכות, והוא מוגש בשפה בהירה בליווי איורים שמפשטים את העקרונות התזונתיים והופכים את הלמידה לחוויה שמתאימה לכל המשפחה.
ניקיון הלב והבית: ספרים לשגרת ניקיון שפשוט עובדת
זן ואמנות ניקיון הבית והלב - שוקיי מצומוטו
הספר מציע גישה ייחודית לניקיון כתרגול נפשי ורוחני בהשראת הזן-בודהיזם היפני, שמציע כי פעולת הניקיון משמשת לא רק להסרת הלכלוך, אלא בעיקר כתרגול לטיפוח התודעה. הנזיר שוקיי מצומוטו משלב טכניקות עתיקות עם הרגלים יומיומיים פשוטים כדי להפוך את הבית למרחב של שלווה וסדר פנימי. הספר כולל טיפים מעשיים לצד תובנות עמוקות על חיים מודעים ונוכחים. הקריאה בו מעניקה לא רק כלים לניקיון, אלא גם השראה לרגיעה והתבוננות פנימית.
מי מאיתנו לא שמע על מארי קונדו ושיטת הקסם שלה לסידור הבית? אם הספר שלה מחכה לכם על הספרייה ומעלה אבק, ימי השגרה-לא-שגרה שהשנים האחרונות הציעו לנו הם הזמן המושלם לפצוח במשימת ניקיון וסדר הבית. הספר ילמד אתכם, צעד אחר צעד, את השיטה המהפכנית לסידור הבלגן בבית אחת ולתמיד. אם תמלאו אחר ההוראות הפשוטות של קונדו בקפדנות, חייכם בבית ישתנו מקצה לקצה.
הבית האופטימי: מדריך רגשי ומעשי לטיפול בבית - שירלי אבנון קרייזל
ספר הדרכה והשראה שמזמין אותנו לראות את הבית כישות חיה שזקוקה לאהבה, תשומת לב וגישה סבלנית. הספר מתאים במיוחד למצבים של חוסר שגרה או משבר, כשאנו מחפשים יציבות, נחמה ושליטה בסביבה הקרובה לנו ביותר. בתקופות כאלו, הבית הופך למרכז החיים, והספר מציע כלים פשוטים ומעוררי השראה כדי לטפח אותו. במקום לשאוף לשלמות, הוא מלמד אותנו להסתפק ולהתחשב בצרכים המשתנים שלנו, ליצור מרחב שמכיל אותנו ועובד בשבילנו.
בונוס: "הרגלים פשוטים לבית אופטימי" חוברת עבודה מלווה לספר שבאמצעותה תוכלו לבחון ולהעמיק את הקשר עם הבית שלכן, לזהות ולהכיר את ההרגלים שלכן ושל השותפים שלכן לחיים, ולפתח תקשורת פתוחה וקלה יותר סביב הבית, כזו שתכניס פנימה משב רוח אופטימי.
מהחוץ לפנים: ספרי עזרה עצמית במצבי חירום
"הבחירה" מציע סיפור אישי יוצא דופן על הישרדות, אשמה, וריפוי. בשנת 1944 נשלחת אדית אגר, נערה בת 16 ורקדנית בלט, לאושוויץ, שם היא איבדה את הוריה ונאלצה לרקוד עבור ד"ר מנגלה כדי לשרוד. כשנה לאחר מכן, עם שחרור המחנה, היא נמצאת בין הגופות חיה בקושי. על בסיס ניסיון חייה, ד"ר אגר סייעה לרבים להירפא בשיטה שפיתחה כפסיכולוגית קלינית. בבסיס השיטה שלה עומדת הקביעה כי איננו יכולים תמיד לשלוט במה שקורה לנו בחיים אך אנו יכולים לבחור כיצד להגיב למה שקורה לנו.
מיינדפולנס: מדריך מעשי להתעוררות - ג'וזף גולדסטין
אחד המדריכים המקיפים, הצלולים והנגישים ביותר על אודות תרגול מדיטציית מיינדפולנס, על חוכמת הדרך הבודהיסטית ועל תפקידה של מיינדפולנס כמפתח לחיים אתיים, מודעים וחופשיים בעידן המודרני. גולדסטין שואב השראה מדרשה בודהיסטית עתיקה ומציע כלים מעשיים ותובנות למתרגלים מתחילים וותיקים כאחד. זהו שער רחב לחוכמת הדהרמה ולתשומת לב פנימית כדרך חיים.
זן ואמנות הצלת הפלנטה - תיך נאת האן
כיצד ניתן לנסות להציל את העולם מבלי לאבד את השלווה? בתקופה של חוסר ודאות מערערת, פעיל השלום הוייטנאמי ואחד המנהיגים הרוחניים הגדולים של זמננו מציע לנו מקור של תקווה – דרך חדשה ושמה "זן ואמנות הצלת הפלנטה". ברב המכר האחרון שפורסם טרם מותו, תיך נאת האן משלב בין פרקטיקות של מיינדפולנס ותובנות מחיי היומיום כדי להציע תשובות בזמן של אובדן הדעת.
זמן לחזור לקלאסיקות: לשקוע בעולמות אחרים
הרומן הקלאסי "בית בודנברוק" אולי נראה במבט ראשון כבחירה לא שגרתית לקריאה בשעת חירום, אבל דווקא אז מתגלה בו הקסם: הוא מושך אותנו לתוך עולם אחר, עשיר בפרטים, דמויות וסערות פנימיות, הרחק מהמתח של היומיום. הסיפור מגולל את שקיעתה האיטית של משפחת בודנברוק ומעניק פרספקטיבה חשובה - צרות של אחרים, במיוחד כאלו מהמאה ה-19, הן בדיוק מה שדרוש לנו כהסחת דעת.
ספר זיכרונות מרגש ומפוכח, שמצליח להזכיר לנו שאנחנו לא הראשונים שניצבים מול מצבים קיצוניים של התפרקות. שטפן צוויג משחזר את חיי התרבות של אירופה במחצית הראשונה של המאה העשרים ואת הזעזוע האדיר עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה והשנייה. צוויג כותב על עולם שאיבד את ערכיו ומצליח לתאר את השבר בלי לוותר על יופי, נוסטלגיה ואנושיות. הקריאה בספר היא כמו שיחה עם אדם שכבר ראה את הכל, ומצליח, למרות הכל, לכתוב את הנושא בעדינות וברגישות.
הרומן האחרון של נטליה גינצבורג, יצירה עדינה ומכאיבה על אובדן, אהבה ובגידה. דרך חליפת מכתבים בין חברים ומשפחה, נפרש פסיפס של חיים דווקא ברגעים של חוסר יציבות. הצצה למכתביהם של האנשים הללו היא כהצצה לערימת מכתבים שמישהו מן החיים באמת זנח כשעבר דירה. מעל לכל, ספרה של גינצבורג מעניק לקוראים חסד של אמפתיה אנושית.
לסיכום, במצבי חירום, כשהעולם נדמה בלתי צפוי, הספרים הנכונים יכולים להפוך לעוגן של ממש. בין אם מדובר בספרי בישול שמעניקים הסחת דעת דרך המטבח, ספרי עזרה עצמית שנותנים כלים לריפוי, מדריכים לניקיון וסדר שמעניקים תחושת שליטה או קלאסיקות שמרחיקות אותנו למחוזות רחוקים - כל ספר מציע דרך ייחודית להתמודד, כאשר הקריאה היא בחירה אקטיבית במה שנותן משמעות בתוך ענן של אי וודאות.